Verwaarloosde kinderen worden niet alleen door hun ouders, maar vaak ook door professionals over het hoofd gezien. Daarom gaat deze editie helemaal over verwaarlozing. Hoe kun je het herkennen? En wat kun je als professional doen om ernstige schade bij kinderen te helpen voorkomen? Je leest er alles over.
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo Magazine
Leestijd: 1,5 minuut
Opvallend veel sprookjes gaan over verwaarlozing. Sneeuwwitje, Klein Duimpje, Assepoester en Hans en Grietje… Ze worden stuk voor stuk weggestuurd of op zichzelf teruggeworpen, doen klusjes die niet bij hun leeftijd passen, lijden honger, hebben kapotte kleren. Ze krijgen, kortom, emotioneel en lichamelijk niet de aandacht en zorg die ze nodig hebben. En dan hebben we het nog niet over pedagogische verwaarlozing gehad: ooit een sprookjesfiguur in de schoolbanken gezien?
In het echte leven krijgt verwaarlozing minder aandacht. Hoewel het de meest voorkomende vorm van kindermishandeling is en zeker een erg schadelijke, wordt verwaarlozing van kinderen vaak over het hoofd gezien. Hoe dat komt? Waarschijnlijk doordat het lastig te duiden is: wanneer noemen we iets verwaarlozing en welke rol spelen onze eigen normen en waarden in het herkennen van signalen?
Mogelijk nemen we verwaarlozing minder serieus omdat het een minder ‘harde’ vorm van kindermishandeling is: ouders doen hun kinderen niet zozeer iets aan, maar doen iets niet of tenminste niet goed genoeg. En in het verlengde daarvan kunnen we onszelf voorhouden dat de gevolgen daardoor minder ernstig zijn dan wanneer een kind geslagen, geschopt of opgesloten wordt.
Sprookjes hebben zonder uitzondering een hoopvolle boodschap: de slechteriken verliezen, met de kinderen loopt het altijd goed af en er is geen blijvende schade. Het kind wacht altijd een lang en gelukkig leven, doordat iemand precies op tijd ingrijpt, al dan niet met behulp van wat magie, of doordat het opeens zelf heel slim, sterk of enorm veerkrachtig blijkt te zijn.
Dit Augeo Magazine gaat over de harde werkelijkheid van verwaarlozing. Want die vraagt om onze actieve inzet; soms klein, soms groot. Wat hebben verwaarloosde kinderen en hun ouders nodig? Hoe herken je verwaarlozing en maak je het bespreekbaar?
En toch doen de ervaringsverhalen van Maxime en Ella in dit magazine mij ook een beetje in sprookjes geloven: met wat magie, superkrachten en een listig brein wisten ze hun moeilijke jeugd aardig te boven te komen. Hopelijk leven ze nog lang en gelukkig.
Van breinschade tot gedragsproblemen, een hechtingsstoornis of verslavingsgevoeligheid: de gevolgen van emotionele verwaarlozing kunnen groot zijn. Hoe herkennen andere professionals de signalen?
Auteur: Ditty Eimers
Leestijd: 6,5 minuten
In de 22 jaar dat Ingrid Russel werkt als kinderarts, heeft ze al heel wat verwaarloosde kinderen geholpen en doorverwezen. Ze pleit voor een directe benadering. ‘De meeste ouders vinden het juist fijn als je er niet omheen draait.’
Auteur: Annet Reusink | Fotografie: Elizabeth Wattimena
Leestijd: 7,5 minuten
Verwaarloosde kinderen zijn vaak onveilig gehecht en hebben daardoor een groot emotioneel tekort. Is dat te ‘repareren’? En wat hebben deze kinderen nodig? Klinisch psycholoog Marina Reijns geeft heel concrete tips.
Auteur: Ellen de Ruiter
Leestijd: 7,5 minuten
Ella (20) werd thuis emotioneel verwaarloosd en kampt nog steeds met de gevolgen daarvan. ‘Als ik "zeurde" om aandacht, zeiden ze: je hebt toch een iPad van ons gekregen?’
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 3,5 minuten
Hoe kaart je zo’n gevoelig onderwerp als verwaarlozing aan bij de ouders?
Zes professionals uit het onderwijs en de (jeugd)zorg reageren op herkenbare situaties.
Auteur: Annette Wiesman | Fotografie: Lyn van Asperen, AdobeStock
Leestijd: 2 minuten per interview
Waarom je je kind niet moet slaan, is goed uit te leggen. Maar psycho-educatie over de nadelige effecten van verwaarlozing, is lastiger te verwoorden. ‘Ik krijg weleens te horen: “We hebben een tuin vol speelgoed, dan doen we het toch goed?”’
Auteur: Mariëlle van Bussel
Leestijd: 6,5 minuten
Haar moeder had borderline, haar vader zat in de financiële problemen. Daardoor kwam Maxime van der Heijden (28) keer op keer in een pleeggezin terecht. Op haar 16e werd ze fotomodel. ‘Ik wilde zo snel mogelijk mijn eigen zaakjes op orde krijgen.’
Auteur: Deborah Ligtenberg
Leestijd: 5 minuten
Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.
Met online scholing en ervaringen van de Jongerentaskforce versterken we professionals. We organiseren steun voor kinderen, en doen samen met gemeenten onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling.
Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.